dilluns, 2 de juny del 2014

Un funcionari de la presó de Fontcalent amenaça una professora per haver parlat en català.

La va avisar que tindria problemes si continuava fent-ho
L'Associació El Tempir d'Elx (Baix Vinalopó) ha denunciat avui un cas de discriminació lingüística denunciar per una professora del centre penitenciari de Fontcalent, a Alacant. La professora denuncia vexacions i amenaces per part d'un funcionari del centre per parlar haver-li parlat en català. La professora, contractada recentment per treballar a la presó, va anar al seu despatx a fi d'obtenir un permís per a poder moure's al centre. Entre altres qüestions, el funcionari li va dir que havia de parlar 'en espanyol, no en valencià' perquè 'treballava per a l'estat espanyol.' I li va etzibar: 'No em dóna la gana que em parlen en valencià' i va advertir que tindria problemes si continuava fent-ho en el centre.
Els fets van succeir el proppassat 21 de maig, quan M. Carme Viudes va sol·licitar al funcionari el permís per moure's a dintre del centre penitenciari. Segons que exposa El Tempir, quan la professora va entrar i va saludar el funcionari, aquest la va titllar de 'maleducada' perquè dos dies abans ella havia entrat a l'oficina parlant en català amb una companya i considerava que la conducta no era correcta perquè no li havia demanat permís per parlar-hi.

En altres paraules, allà es parlava 'en espanyol i no en valencià'. Tot seguit, M. Carme Viudes li va recordar que ella no tenia cap obligació de demanar permís perquè el català és una de les dues llengües cooficials al País Valencià.

Segons que ha denunciat la professora, la recriminació lingüística va continuar: el funcionari va tornar a argumentar que ell treballava per a l'estat espanyol i que no acceptava que ningú s'adrecés a ell en valencià perquè 'no em dóna la gana que em parlen en valencià'. De fet, tot seguit va remarcar que l'entenia perquè ell era de Callosa d'en Sarrià, a la Marina Baixa, de la qual cosa s'enorgullia, però que de ben menut, als sis anys, se'n va anar a viure a Alacant i ara no admetia l'ús del català davant ell.

Segons el relat de la professora, va presumir en un to fatxenda: 'Amb tu no he estat gaire fill de puta. A un company teu, Ximo, com que no em parlava en espanyol, va venir un altre company a traduir-lo, tot i que jo l'entenia perfectament. Però no em dóna la gana.'

M. Carme Viudes assenyala que no haver canviat de llengua durant la discussió i que va aconseguir el permís però que el funcionari li va recordar que no podria parlar-li en català en pròximes ocasions perquè, segons ell, si s'obstinava en aquesta conducta, 'tindria problemes a Fontcalent'.

El Tempir ha fet públic el cas i exposa que ha assessorat en matèria de drets civils i lingüístics la professora. L'associació recorda que l'acte denunciat és il·legal segons l'ordenament jurídic vigent, perquè l'estatut valencià i l'article 10 de la Llei d'ús i ensenyament del valencià garanteixen el dret dels valencianoparlants a expressar-se en català davant les administracions públiques; d'una altra, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada d'acord amb la Llei 4/1999, de 13 de gener, estableix en l'article 36 que els ciutadans de les comunitats autònomes amb una altra llengua cooficial poden utilitzar-la per adreçar-se als òrgans de l'Administració de l'estat.

El Tempir exigeix a les autoritats públiques estatals i valencianes una implicació real i efectiva perquè no tornen a produir-se casos com el denunciat, sobretot en aquells sectors públics 'que continuen sent impermeables a la introducció del català, com ara les presons o els cossos i forces de seguretat de l'estat'.

L'associació considera que cal prendre mesures urgents destinades a de posar punt final a les actuacions de supremacisme lingüístic del castellà respecte al valencià que amb freqüència realitzen els funcionaris de l'Estat espanyol.

El Tempir considera que la Generalitat Valenciana 'no pot dimitir del seu paper de garant dels drets lingüístics dels valencianoparlants davant l'Estat perquè no torni a produir-se cap vexació més per motius lingüístics'. L'associació reclama cursos d'alfabetització en valencià i de sensibilització lingüística als funcionaris i crida a l'Estat espanyol a 'assumir d'una vegada per totes la pluralitat lingüística i cultural existent com un fet enriquidor i no com una anomalia a fi d'evitar casos d'estigmatizació com el denunciat'.

Per últim reclama la competència en la gestió de presons per a la Generalitat Valenciana 'a fi de democratitzar lingüísticament un dels darrers reductes de xenofòbia lingüística cap a la nostra llengua'.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada